- Βλαδιβοστόκ
- (Vladivostok).Πόλη (597.000 κάτ. το 2002) και λιμάνι της νοτιοανατολικής Ρωσίας, πρωτεύουσα του Παράκτιου Διαμερίσματος (Primorskiy Kray, 165.900 τ. χλμ., 2.174.400 κάτ.) της ομόσπονδης περιοχής της ρωσικής Άπω Ανατολής, το οποίο επεκτείνεται σε μεγάλο μήκος των ακτών της Ιαπωνικής θάλασσας, στον Ειρηνικό ωκεανό. Η πόλη είναι χτισμένη στη χερσόνησο Μουράβιεφ-Αμούρσκι, που προωθείται στον κόλπο του Μεγάλου Πέτρου, μεταξύ των χερσονήσων του Αμούρ και του Χρυσού Κέρατος. Εκεί είναι και το τέρμα του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου, που φτάνει στην πόλη από το βιομηχανικό κέντρο του Ουσουρίσκ (πρώην Βοροσίλoφ).
Η πρώτη εγκατάσταση των Ρώσων στην περιοχή ανάγεται στο 1860. Το Β. συγκροτήθηκε σε πόλη το 1880 και από τότε αναπτύχθηκε σύντομα, αρχικά ως αλιευτικό λιμάνι και αργότερα ως εμπορικό κέντρο, κυρίως μετά την κατασκευή του Υπερσιβηρικού το 1890. Στο τέλος του 19ου αι. αριθμούσε 30.000 κατοίκους, κυρίως Κινέζους και Κορεάτες. Η ανάπτυξή του υπήρξε ραγδαία μετά το 1905, όταν οι Ρώσοι έχασαν το Πορτ-Άρθουρ, με τη διεύρυνση του λιμανιού για να μπορεί να ναυλοχεί ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού και με την εγκατάσταση πολλών βιομηχανιών. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το λιμάνι σταμάτησε να εξυπηρετεί εμπορικά πλοία δυτικών χωρών, αλλά από το 1990 ανέκτησε τη διεθνή εμπορική του σημασία, ως πύλη προς την ηπειρωτική Ρωσία. Σήμερα, το Β. είναι ο σημαντικότερος ρωσικός ναύσταθμος και εμπορικό λιμάνι του Ειρηνικού, ανοιχτός στο εμπόριο όλες τις εποχέςτου έτους. Είναι επίσης βιομηχανικό κέντρο (με ναυπηγεία, κονσερβοποιεία, βιομηχανίες ξύλου κ.ά.), αλλά και μορφωτικό, με πολυτεχνείο, ινστιτούτο αλιείας και ωκεανογραφίας του Ειρηνικού, καθώς και ναυτική ακαδημία.
Νυχτερινή άποψη της ρωσικής πόλης Βλαδιβοστόκ.
Φωτογραφία της ευρύτερης περιοχής του Βλαδιβοστόκ από δορυφόρο της ΝΑΣΑ, τον Νοέμβριο του 1985, από ύψος 338 χλμ. Το λιμάνι της πόλης είναι το σημαντικότερο της Ρωσίας στον Ειρηνικό ωκεανό, στο ανατολικό άκρο της Σιβηρίας (φωτ. NASA, earth.jsc.nasa.gov).
Dictionary of Greek. 2013.